Newsletter 3 din 2024

Cercetașii României

Un atlas neobișnuit 

Văzând câte stagii au avut loc în țară luna aceasta (vezi știri mai jos), am decis să împărtășesc cu tine o resursă/sursă de inspirație pentru viitoare posibile activități cercetășești, care să îți/vă pună la încercare percepția asupra lumii. Atenție! - s-ar putea să declanșeze o nouă modalitate de gândire, să influențeze următorul hike sau cadru simbolic. 😁 

Am apreciat și am învățat cu plăcere istoria (o consideram “cea mai lungă poveste”), privind lumea cu curiozitate mai degrabă decât cu o atitudine serioasă. Pentru mine, istoria era ca un serial fără sfârșit  din care făceam parte și eu. Și uite așa, taman pe 24 ianuarie (Mica Unire), am descoperit "An Uncommon Atlas". Cele 50 de hărți din interiorul cărții depășesc granițele naționale și te invită să te întrebi și să apreciezi fațetele complicate și surprinzătoare ale peisajului nostru global în continuă ( și rapidă) schimbare. Secțiunile tematice Pământ, aer și mare, Om și animal, și Globalizare oferă o lentilă prin care putem explora complexitățile lumii noastre. Un atlas care ar putea servi drept punct de plecare inspirator pentru activitățile săptămânale și o oportunitate de a discuta despre cum ne afectează timpurile pe care le trăim. (îți las cuprinsul aici)

@An Uncommon Atlas, A.Bonnett

ScoutTalk

  • Consultare online pentru viziunea 2029

  • Se apropie termenul limită de PJ pentru toate CL

  • Se numără stagiile la tine acasă

Consultare online pentru viziunea 2029

Dacă nu ai reușit să fii prezent/ă la niciuna din consultările fizice pentru viziunea 2029, organizăm pe 30 ianuarie și o consultare online. Reamintim că viziunea 2029 este viziunea noastră, a tuturor, contribuțiile și sprijinul vostru fiind necesare și importante în tot acest proces de definire. Pentru participare, te rugăm să completezi acest formular.

Se apropie termenul limită de PJ pentru toate CL

La AG-ul extraordinar din februarie 2023 am decis ca toate Centrele Locale să poată demara procesul de obținere a Personalității Juridice. În curând se apropie termenul limită! Dacă ți-ai făcut vision boardul pe anul acesta la nivel de CL, cu siguranță ați adăugat acolo și obținerea statutului de filială. Noi avem instrumentele, iată un material care te poate ajuta și rămânem la dispoziție pentru sprijin și ghidaj.

Se numără stagiile la tine acasă

În weekendul 19-21 ianuarie, în fiecare regiune a fost câte un stagiu de formare la cerere și pe aceasta cale mulțumim formatorilor pentru că au adus puțină magie la fiecare stagiu.

La Școala Gimnazială „Ferdinand I” din București a avut loc un stagiu de introducere în pedagogia cercetășească organizat la cererea CL „Ferdinand I”, unde participanții au ajuns pe tărâmul Harap Alb. Au participat 8 formatori și 36 de lideri și voluntari din organizație, de la centre din București și din țară. CL Ferdinand I s-a dovedit o gazdă foarte primitoare, stagiul beneficiind de o super organizare.

Pe planeta Pildești (@planetapildesti) 31 de lideri au învățat cum să lucreze cu tinerii prin intermediul stagiului de introducere în pedagogie. Sub îndrumarea a 3 formatori, liderii și ajutorii de lider au deprins cunoștințe care să-i ajute în activitățile cu tinerii. Stagiul a fost organizat de C.L. A.M.D. Pildești și la acesta au participat cercetași din Pildești, Adjudeni, Bacău, Iași și Valea Lupului.

Într-o zi pe plajele petrecărețe din Hawaii-ul Clujean, umbra întunecată a vulcanului KalaNui s-a abătut asupra insulei, furând razele bucuriei și animației fumegând plictiseală, blazare și nepăsare. Locuitorii erau prizonieri ai tristeții, iar spiritele hawaiiene păreau stinse. Toată lumea din insulele vecine a fost invitată pentru a redescoperi secretele animației și a le aduce înapoi în inima vulcanului ca ofrandă. După trei zile pline de provocări exotice spiritul ludic și entuziasmul au fost restabilite, metodele de animație regăsite și vulcanul stins de 28 de participanți, alături de cei 8 formatori.

În galaxia Bucureşti, pe planeta Cioplea, s-au adunat 15 lideri din 5 colțuri ale Universului (CL Lotus Tulcea; CL Dacia Felix; CL AMD, Bucureşti; CL Preasfânta Inimă a lui Isus, Nicolae Bălcescu; CL Cioplea Sfânta Fecioară Maria Regină). Cu sprijinul a 4 gardieni formatori, cei 15 lideri au îndeplinit cu succes provocarea de a deveni "Gardieni ai Galaxiei", în cadrul stagiului de prim ajutor organizat de C.L Cioplea "Sfânta Fecioară Maria Regină". #staysafe & #bethebeat.

Nu există pasageri pe nava spațială Pământ. Facem parte cu toții din echipaj.

- Marshall McLuhan-

Poze @ CL Cioplea, Stagiul de Prim Ajutor