Newsletter 31 din 2024

Cercetașii României

Rechizite, recuzită 🎒🏕️

Când eram mică, începutul școlii era un moment magic. Îmi pregăteam cu bucurie rechizitele – caiete noi, pixuri colorate, ghiozdanul plin de speranțe și catrafuse grele. Fiecare caiet gol mă făcea să visez la ce urmează să descopăr și să învăț. Dar, după câteva săptămâni, entuziasmul se cam pierdea...dacă nu era întreținut de profesori și colegi.

În cercetășie, recuzita are același efect: busola, cortul, toate materialele folosite la activități, ne provoacă să rămânem curioși și să ne depășim limitele. Spre deosebire de școală (cu unele excepții), la cercetași reușim să menținem acea energie de la început, acea dorință de a explora sau să o regăsim mai ușor. Hai să întrebăm copiii cum ar putea să păstreze această atitudine și la școală - și să-i sprijinim să nu-și piardă curiozitatea și entuziasmul pentru orice ar fi de învățat.

foto de la Acţiune! Cercetăşie totală!

ScoutTalk

  • Cotizație anuală

  • Document în consultare

  • Reprezentare internațională

  • Hai și tu la The Academy 2024 în Cracovia, Polonia!

  • Apeluri deschise toamna aceasta

  • Toamna se numără bobocii!

  • Stoc nou la Scout Shop

  • Seminarul „Europe Goes Local”

Cotizație anuală

Îți reamintim că la Adunarea Generală de toamnă de anul trecut am agreat ca cotizația națională pentru anul cercetășesc 2024 - 2025 să fie în valoare de (minimum*) 100 de lei / an.

*Centrele Locale au posibilitatea să opteze și pentru creșterea directă la 150 de lei pe an, cotizația agreată a intra în vigoare din anul cercetășesc 2025 - 2026.

Document în consultare

Ne dorim să îmbunătățim lucrurile în ceea ce privește organizarea participării la evenimente internaționale și am am căutat o soluție care să ofere transparență pentru toată lumea, cercetași, Centrul Local, dar și pentru părinții de cercetași.

Propunerea creată la cererea Adunării Generale, conține o detaliere a bugetului și a contribuției de participare la evenimentele internaționale, dar și termene de plată pentru acestea. Există și o propunere de angajament care se semnează între participantul la eveniment și organizație și ne dorim să intre în vigoare începând cu Moot 2025, Portugalia. Vrem să introducem și o modificare care să sprijine întregul proces financiar, astfel încât contribuțiile de participare la evenimentele cu contingente să fie plătite prin Centrele Locale.

Propunerea este în consultare până pe 25.09.2024. Ne-ar fi de folos un feedback din partea ta pe mail către [email protected].

Reprezentare internațională

Întâlnirea grupului de la Lisabona, din care face parte și Organizația Națională Cercetașii României și toate celelalte organizații vorbitoare de limbi latine, are ca scop principal crearea de parteneriate și sprijinul comun, în funcție de nevoi și interese comune. În plus, tradiția continuă, și spre surprinderea noastră, bariera lingvistică poate să nu existe chiar și în contextul în care fiecare se exprimă în limba maternă. 

Diana și Florina la Întâlnirea grupului de la Lisabona

Alături de cercetași din Spania, Italia, Franța, Portugalia, Elveția și Belgia am avut o întâlnire de succes, în care am atins subiecte ca programul educativ, parteneriate și finanțare a proiectelor, viitoarele întâlniri și scopul lor. 

foto @ Întâlnirea grupului de la Lisabona

Am vorbit despre rezultatele trimestriale ale Regiunii Europene cu sprijinul Dianei Slabu (vicepreședinte al Regiunii Europene) și am aflat ce putem face pentru a ne asigura că și noi ca organizație contribuim la îndeplinirea obiectivelor regiunii. 

Ne-am și distrat vizitând Bologna într-un treasure hunt organizat de cercetașii italieni în care am descoperit cultura locală, pentru că vârsta nu contează atunci când ești cercetaș și toate întâlnirile merită să aibă și o parte de distracție comună.

Hai și tu la The Academy 2024 în Cracovia, Polonia! [DDL 29.09.2024]

The Academy este un eveniment unic conceput ce are loc în perioada 22-27.11.2024, realizat pentru a oferi participanților oportunități de formare de înaltă calitate și de networking în jurul priorităților principale ale regiunilor europene WAGGGS și WOSM.

În această ediție, participanții se vor focusa pe câte un tip de lume pe care proiectul își propune să o construiască (interconectată, construită cu scop, pașnică, sustenabilă și nu doar). Cercetașii sunt încurajați să aleagă dintr-o varietate de training-uri zilnice astfel încât să își modeleze propriul plan de formare care să corespundă poziției și nevoilor personale.

Ți-am stârnit curiozitatea? Citește mai multe și înscrie-te în apelul de pe site.

Apeluri deschise toamna aceasta

Un reminder cercetăşesc pentru tine că avem şi următoarele apeluri deschise pe site-ul Departamentului Internațional:

  • Şef de contingent Jamboreea Mondială Scout 

  • Voluntari Regiunea Europeană Scout

Dă-ne un semn pe [email protected] dacă te putem ajuta cu mai multe detalii şi completează formularul din apel pentru rolul care te interesează.

Toamna se numără bobocii!🍂 

De data aceasta, bobocii vor deveni viitori Lideri Woodbadge, gata să aducă înapoi, în centrele locale, nu doar metode și cunoștințe din cele 13 domenii prin care călătoria îi va duce, ci și spirit de echipă, curaj de a experimenta, încredere că orice experiență cercetășească poate aduce învățare. 

foto de la Woodbadge

Pe 29 August am dat startul, cu bucurie și curiozitate, programului de Formare Woodbadge 2024-2025 cu 19 participanți din 🗺️ 15 Centre Locale din România, în mijlocul munților, la Pensiunea Negoiu, din Sâmbătă de Sus.

Am avut parte de învățare în doze mari, despre siguranță în activitățile cercetășești, pedagogie, leadership, coaching și mentoring; de sesiuni de conectare și introspecție, de înviorări cu Tabata. Am avut parte de aventuri, programate 📑 și neprogramate 🕯️🐻, care ne-au adus împreună, ne-au adus oportunitatea să găsim soluții, să ne grupăm pentru a ne ajuta unii pe ceilalți și să pornim cu energia unui grup unit, mai departe, către următoarele weekenduri de formare.

foto de la Woodbadge

Ne continuăm călătoria cu obiective de dezvoltare îndrăznețe și cu multă deschidere pentru a crește, împreună, formatori și participanți. Să ne revedem cu bine în weekendul 2!

Mulțumim partenerilor noștri în acest proiect Kaufland Romania și Fundația Bosch România.

Stoc nou la Scout Shop

Am actualizat stocul de hanorace și pantaloni scurți! Acum toate mărimile sunt disponibile, iar comenzile plasate până în ora 17:00 vor putea fi livrate a doua zi. Ne dorim să te simți bine în hainele de la Scout Shop, așa că dacă produsul nu este pe măsura ta, nu ezita să ne contactezi pentru a-l schimba!

Seminarul „Europe Goes Local”

Organizat în marja Summitului Tinerilor din România, seminarul „Europe Goes Local” va aduce împreună reprezentanți ai sectorului de tineret din zona publică și privată pentru a dezbate, a învața și a schimba bune practici cu privire la activitățile de și pentru tineret organizate la nivel local.

Evenimentul se va desfășura în perioada 16-20 octombrie 2024, la Ploiești, Capitala Tineretului din România și este organizat în colaborare cu Guvernanța Programului „Capitala Tineretului din România”. Formularul de înscriere îl găsești aici. Termen de înscriere 25 septembrie.

Te rugăm să distribui informația în echipele locale, și să trimiteți și către municipalitățile voastre. Ar fi un conținut valoros și pentru oamenii responsabili (măcar parțial) de tineret în primăriile fostelor capitale, foști candidați, etc. Mai multe info găsești aici.

Dacă tu crezi că eşti prea mic să faci o diferenţă, încearcă să dormi în cameră cu un ţânţar.

- Dalai Lama -

Poze realizate de Oana Pucalev